NAJLEPŠÍ MRKVOVÝ KOLÁČIK S MANDĽOVÝM KRÉMOM
Verte či nie, toto je zatiaľ naj mrkváč aký som kedy robila, resp. aký som kedy jedla :) A už som ich vyskúšala veru viac. Mne osobne nechutí nahrubo postrúhaná mrkva v koláči, preto mrkvičku strúhajte radšej len na jemnejšie (alebo podľa vašej chuti). Chuť koláčika je podporená vlašskými orieškami v základe a mandľovým maslom v kréme. Nezabudnite do základu pridať aj kokosový cukor, ten s koláčikmi robí zázraky :)
Príprava je extrémne jednoduchá, tak poďme na to:
SUROVINY:
260g hladkej špaldovej múky
140g trstinového cukru
60g kokosového cukru
1 bal kvalitného vanilkového cukru (trstinový), prípadne pravá vanilla
3 celé vajíčka (naj domáce, ja som mala od babičky od šťastných sliepočiek :)
160g kvalitného olivového oleja (môžete kludne zmiešať pol na pol olivový a nejaký iný rastlinný)
350 g na jemnučko postrúhanej mrkvy
1 bal. pdp
1 čl škorice
1čl sušeného zázvora
štipka muškátového orieška
cca 80-100 ml kokosového mlieka (prípadne iného, kludne aj obyčajného)
100g (hrubšie) pomletých vlašských orechov
Na krém:
1 mascarpone (250g)
200g nízkotučný rozotierateľný tvaroh
2 PL práškového cukru (podľa chuti)
100-150ml smotany na šľahanie
1 kopcová PL mandľového masla
POSTUP:
V kuchynskom robote do peny našľaháme celé vajcia s cukrami (trstinový, kokosový, vanilkový). Potom pridáme olej, mlieko a prešľaháme. Už len metličkou ručne primiešame zmiešanú múku s pdp a koreninami. Do hmoty zapracujeme orechy a nakoniec mrkvu. Dáme do papierom vystlaného plechu a pečieme vo vyhriatej rúre na 180st. (horný dolný ohrev) cca 30-35 min (záleží od veľkosti plechu a hrúbky hmoty- čím vyšší, tým pečieme dlhšie)
Na vychladnutý koláčik navrstvíme krém, ktorý sme pripravili vyšľahaním mascarpone, tvarohu, smotany, cukru a mandľového masla. Dáme zatuhnúť. (Ale aj nemusíme, krém je pekne tuhý a drží tvar aj tak je mrkváčik najlepší, keď je ešte trochu teplý :)
NÁŠ TIP
Už naporcovaný koláčik ozdobte orieškami a posypte škoricovým cukrom, ktorý si vyrobíte doma, zmiešaním trstinového alebo kokosového cukru a škorice. Keďže do krému ide cukru už len minimálne, na vyváženie chutí je škoricový cukor na vrchu takou čerešničkou.
Dobrú chuť prajeme :)