JEMNÁ BÁBOVKA ZO ŠĽAHAČKY A ŠPALDOVEJ MÚKY
Prinášame Vám veľmi jednoduchý recept, na špaldovú bábovku so šľahačkou, ktorá je ideálna na nedeľné poobedie ku kávičke :) Kto chce, môže si bábovku poliať pomarančovou polevou. Je výborná :)
SUROVINY
250g hladkej špaldovej múky
50g mletej mandlovej múky
200g trstinového cukru
3 celé vajcia
vanilková pasta alebo extrakt z bourbon vanilky (nie esencia)
1/2 balíčka bio prášku do pečiva (alebo bezfosfátového)
250g šľahačkovej smotany
2PL šťavy z pomaranča
práškový cukor (podľa potreby a hustoty polevy)
POSTUP
V robote alebo ručným mixérom vyšľaháme do peny vajcia s cukrom a vanilkovou pastou. Naozaj si dajte záležať aby bola hmota poriadne napenená a nadýchaná. Potom opatrne prilejeme celú šľahačkovú smotanu a už len krátko prešľaháme. Metličkou alebo len na malých otáčkach jemne primiešame múku s mandľovou múkou a práškom do pečiva. Cesto nalejeme do poriadne maslom vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170-180 stupňov. Pečieme cca 45-50 min alebo dokým nie je upečená :)
Po upečení necháme bábovku vychladnúť a preklopíme na podnos alebo tanier, na ktorom ju budeme servírovať. Ešte teplú polejeme pomarančovou polevou, ktorú sme si pripravili zmiešaním práškového cukra a pomarančovej šťavy.
NÁŠ TIP
Ak máte radi naozaj šťavnatú bábovku, vytlačte si trošku viac šťavy z pomaranča. Ešte pred naliatím pomarančovej polevy si špajlou napicháme dierky do bábovky a zalejeme čistou šťavou (bábovka ju krásne vsiakne). A až potom oblejeme pomarančovou polevou.
Nezabudnite bábovku pripraviť aj ako darček napr. svojim najbližším a zabaliť do šikovnej krabičky, ktorú zoženiete na www.packpack.sk :)